Zeg een domeinnaam nooit zomaar op!

geplaatst op: 18-07-2019

Een domeinnaam opzeggen is de laatste jaren een groot veiligheidsrisico gebleken. Nu denken jullie natuurlijk dat dit een goed verkoop verhaal is, maar ik probeer hieronder de risico’s uit te leggen.

Als een domeinnaam vrij is kun je deze registreren. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Soms komt er een moment dat je een domeinnaam niet meer zelf wilt gebruiken. Je bent gestopt met je bedrijf, je hebt deze verkocht, je hebt een andere oplossing gevonden voor de e-mail of het project is afgelopen.

E-mail

Heb je je bedrijf verkocht, dan kun je vragen om je persoonlijke e-mail nog een tijdje door te laten sturen. In alle overige gevallen wil je misschien niet meer betalen voor de domeinnaam en zeg je deze op. Afhankelijk van de soort extensie komt een domeinnaam dan een aantal dagen in Quarantaine. Na deze periode is de domeinnaam weer te registreren door iemand anders en dit is nu net het probleem.

Als je ooit e-mail hebt gebruikt op deze, door jou opgeheven domeinnamen, dan kan de nieuwe eigenaar deze e-mailadressen weer activeren. Heel veel relaties hebben jouw oude e-mailadres nog opgeslagen in hun adresboek (meestal gebeurt dit al automatisch) of in hun administratie. De nieuwe eigenaar kan via een catch all e-mail adres al deze mailtjes onderscheppen. Hier kunnen natuurlijk vertrouwde e-mail berichten met belangrijke gegevens tussen zitten.

Een goed voorbeeld hiervan is de opzegging van een aantal domeinnamen door de Politie. Deze kwamen in handen van de ethische hacker Wouter Slotboom.

“Doordat de politie een groot aantal domeinnamen heeft laten verlopen, zijn verschillende rapporten in handen gekomen van een ethische hacker. Die registreerde de domeinnamen en kreeg de vertrouwelijke informatie zo toegemaild.” Bron: tweakers.nl

Website

Een ander probleem kan zijn dat de website wordt doorgestuurd naar een website waar jij niet mee geassocieerd wil worden. Misschien staat er op een aantal visitekaartjes of producten deze domeinnaam vermeld, eventueel verscholen in een QR code. Zo komen relaties niet meer bij jou uit. 

Voorkom misbruik van je domeinnaam

Je kunt domeinnaam misbruik op een aantal manieren simpel voorkomen:

  • Parkeer je domeinnaam

Wij registreren alleen je domeinnaam. Je betaalt dan alleen de registratiekosten.

  • Doorsturen domeinnaam

Wij kunnen je domeinnaam doorsturen naar een bestaand account bij Brosis.nl. Je betaalt hier niets extra’s voor. Bezoekers komen dan ook meteen op je eventueel nieuwe website uit en je kunt ook de e-mail gratis doorsturen.

Meer weten over domeinnamen registratie of domeinnamen doorsturen? Neem vrijblijvend contact op met ons. Een nieuwe domeinnaam registreren kan hier.

Waarom Brosis.nl

Ervaring sinds 1999 in het bouwen en hosten van internet sites en IT diensten.

Alles onder één dak

Bij Brosis.nl vindt u alle oplossingen voor uw website, IT en marketing.

 Persoonlijke service

U kunt rekenen op de beste support, de laatste kennis en inspiratie op het gebied van hosting, design en IT.

Ruim 20 jaar ervaring

Brosis.nl heeft sinds 1999 ervaring in webdesign, hosting, reclame en IT diensten.