Laat je bedrijf groeien met Microsoft 365. Het is de manier waarmee Microsoft zijn Business licenties in de markt probeert te zetten. Wij bieden verschillende licentieniveaus aan, waaronder Basic, Standard en Premium. Maar hoe weet je nu welk licentieniveau het beste bij jouw business past op dit moment. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een van deze licenties? Welke voordelen bieden zij en waar liggen de verschillen? In deze blogpost zetten we de drie Microsoft 365 Business licenties in the spotlight en bespreken we alles wat moet je weten om een dergelijke licentie aan te schaffen.
Basic. Standard. Premium. Dat zijn de smaken waar je uit kunt kiezen als het gaat om Microsoft 365 Business licenties. Voordat we ingaan op de voordelen, zoomen we eerst in op de eigenschappen van iedere licentie. Wat krijg je nou eigenlijk als je een van die licenties aanschaft?
We beginnen natuurlijk bij de basis. Met de Basic licentie heb je natuurlijk de beschikking over essentiële tools als Word, Excel, Outlook, Exchange, Teams, PowerPoint OneDrive en Sharepoint. Maar ook:
De Basic licentie is de oplossing voor kleine(re) bedrijven die op zoek zijn naar basisfunctionaliteiten, e-mails moeten kunnen verzenden en ontvangen, samenwerken aan documenten en deze veilig kunnen opslaan in de cloud. Zeker als je als bedrijf zijnde nog niet toe bent aan echt geavanceerde tools, die Standard en Premium wel bieden, is deze licentie ideaal!
Kies je voor een Microsoft 365 Business Standard licentie dan krijg je eigenlijk alle eigenschappen van de Basic licentie met daarbovenop aanvullende eigenschappen. Zo heb je met een Standard toegang tot Microsoft Access en Publisher en heb je de desktopversies van Office-apps met premium-functies. Hiermee kun je zowel on- als offline werken. Dit is vooral handig voor bedrijven waarin veel samenwerking in verschillende teams plaatsvindt en die gebruikmaken van documentbeheer.
De meest uitgebreide Microsoft 365 Business licentie is de Premium variant. Naast alle applicaties en eigenschappen van de Basic en Standard licentie is deze licentie uitgerust met geavanceerde beveiligings- en compliance functionaliteiten. Zo heb je met Threat protection grip op de toegang van je medewerkers tot zakelijke apps en zorgt Microsoft Defender voor vooruitstrevende beveiliging tegen onder andere ransomware en malwarepogingen. De Business Premium licentie is hiermee ideaal voor bedrijven die werken met gevoelige informatie, strengere beveiligingsvereisten en bedrijven waar informatiebescherming de hoogste prioriteit heeft.
Heb je al een keuze kunnen maken uit de verschillende licentievormen van Microsoft 365? Het gebruik van een van de licenties heeft een groot aantal voordelen voor de eindgebruiker. Zo bieden de licenties in de eerste plaats flexibiliteit en schaalbaarheid. Wanneer je kiest voor Office 365 heb je in ieder geval keuze uit verschillende soorten licenties waarmee je een licentie kunt aanschaffen die het beste past bij de behoeften van jouw bedrijf.
In de tweede plaats zorgen de op de cloud gebaseerde functies ervoor dat je overal en altijd toegang hebt tot je e-mail en tot je documenten. Dit zorgt ervoor de samenwerking tussen jou en je collega’s of de samenwerking tussen teams onderling bevorderd wordt.
Als laatste voordeel willen we graag de automatische updates en back-up-functionaliteit benadrukken. Deze functionaliteiten zorgen ervoor dat je altijd beschikt over de meeste recente versies van de programma’s die je gebruikt. Hiermee kun je erop vertrouwen dat de bescherming van je gegevens op orde is en blijft!
Maar waar er voordelen zijn, zijn er natuurlijk ook nadelen. Althans, we willen het niet echt nadelen noemen maar het zijn meer aandachtspunten. Zo zijn er natuurlijk de kosten. Iedere licentie kost geld en bij de licentiestructuur zoals die voor de Microsoft 365 licenties geldt, betaal je een vast bedrag per maand per gebruiker. Ook kunnen de eigenschappen van de meest uitgebreide licentie als ietwat too much worden ervaren door bedrijven waar geen strikte beveiligingsbehoefte is. Daarom is het van belang om goed af te weten voor welke licentie je kiest.
Waar moet je op letten bij de keuze voor een bepaalde Microsoft 365 licentie? We willen een aantal belangrijke aspecten benoemen die je kunnen helpen om een keuze te maken voor de licentie die het beste past bij jou en je bedrijf.
Functionaliteiten en vereisten
Het is belangrijk om te inventariseren welke specifieke functionaliteiten jij en je bedrijf nodig hebben. De meest simpele manier is om een lijstje te maken met tools en functies die je nodig hebt. Zo is er overal wel e-mail nodig, heb je goede samenwerkingstools nodig en wil je graag desktopversies van de verschillende apps hebben. Vergelijk deze lijst met de functies die elke licentie biedt, zie hierboven in deze blogpost om ervoor te zorgen dat je de juiste licentie kiest die aan je behoeften voldoet.
Schaalbaarheid
Bij het opstellen van het lijstje met functionaliteiten en vereisten is het ook goed om rekening te houden met de groei van je bedrijf. De Microsoft 365 licenties schaf je per gebruiker aan, dus zorg ervoor dat je een licentie kiest die je gemakkelijk uit kunt breiden naarmate je bedrijf groeit!
Budget
Zoals hierboven al aangegeven; een Microsoft 365 licentie schaf je per gebruiker aan. Dit betekent dat soort licentie zijn eigen prijsniveau heeft, dus zorg ervoor dat je de kosten afweegt tegen de functionaliteiten die je krijgt. Bedenk ook of je de extra functies van de duurdere varianten daadwerkelijk nodig hebt en gaat gebruiken. Of heb je in dit geval voldoende aan een goedkopere licentie?
Beveiligingsbehoeften
Als je bedrijf gevoelige gegevens verwerkt of informatiebescherming de hoogste prioriteit geeft, is het van cruciaal belang om goed te kijken naar de beveiligingsfunctionaliteiten van iedere licentie. De Microsoft 365 Business Premium licentie biedt bijvoorbeeld geavanceerde beveiligings- en compliance functies die kunnen helpen bij het beschermen van je gegevens tegen bedreigingen.
Gebruikerservaring
Als laatste aspect om rekening mee te houden, willen we de gebruikers benoemen; de mensen die met de producten vanuit de Microsoft 365 licentie gaan werken. Welke tools hebben zij nodig om hun werk goed uit te kunnen voeren, de communicatie onderling te verbeteren en/of hun productiviteit naar een nog hoger niveau te brengen.
Je hebt kennis gemaakt met de verschillende Microsoft 365 licenties en we hebben je verteld wat de voordelen van een Microsoft 365 licentie zijn. Daarnaast hebben we de verschillen tussen de onderlinge licenties uiteengezet en hebben we belangrijke aspecten benoemd die je mee kunt nemen in de keuze voor een bepaalde Microsoft 365 licentie. Niets houd je tegen om een Microsoft 365 licentie te kiezen die het beste past bij jouw organisatie!
Heb je toch hulp nodig bij de keuze voor een bepaalde licentie? Neem dan contact op met een van onze medewerkers.